Vi viser til Miljødirektoratets forslag om å legge til 97 nye planter på listen over forbudte arter. Forslaget reiser flere bekymringer knyttet til konsekvensene for norsk hagekultur, planteproduksjon og den langsiktige forvaltningen av fremmede arter i Norge.

Vi støtter tiltak som sikrer naturmangfoldet og reduserer risikoen knyttet til fremmede arter. Men på veien mot færre skadelige planter i norsk natur må vi:

  • Unngå å påføre gartnernæringen og andre berørte et ødeleggende økonomisk tap
  • Ivareta vår kulturarv
  • Unngå å skape forvirring blant forbrukerne

Vi støtter Norsk Gartnerforbund og Institutt for landskapsarkitektur ved NMBU i at det trengs en ny gjennomgang av forslaget før et eventuelt nytt forbud innføres.

Beskytt norsk planteproduksjon

Viktigst er det at norske gartnere og andre berørte i bransjen må bli økonomisk kompensert dersom et nytt forbud innføres. Det er ingen som er tjent med at kunnskapsrike, norske planteprodusenter og andre grønne fagfolk forsvinner på grunn av krevende og omskiftende driftsvilkår. Bransjen er allerede truet.

Vi vet at med importplanter kommer jord og mange blindpassasjerer i form av fremmede planter og andre organismer. Forskning viser at med mer planteimport kommer flere fremmede arter inn i landet. Vi ønsker ikke at norskproduserte planter skal bli erstattet med importplanter.

Ivareta kulturarv

Flere av plantene som foreslås forbudt er signaturplanter i historiske hager i Norge, og i andre sammenhenger regnes de som en del av våre plantegenetiske ressurser og vår kulturarv. I stedet for utvidet forbud, bør Miljødirektoratet arbeide med opplysning rettet mot publikum om hvordan slike planter kan håndteres for å gjøre minimal skade. Organisasjoner som Det norske hageselskap og KVANN kan bidra med nyttig kunnskapsformidling til hageeiere og befolkningen for øvrig.

Tydelig kommunikasjon

Vi mener at dersom et forbud innføres, må plantene fjernes raskt fra markedet. Et utsatt forbud, som i 2016, virket ikke avbøtende for næringen og skapte forvirring hos forbrukerne.

Vi oppfordrer Miljødirektoratet til å revurdere forslaget og lytte til bransjen og faginstansene.

Vennlig hilsen
Det norske hageselskap, KVANN og Schübelers hager


Det norske hageselskap er en frivillig organisasjon som formidler kunnskap om bærekraftig hagebruk, blant annet gjennom vårt magasin Norsk Hagetidend og våre 270 hagelag. For tiden har vi 22 500 medlemmer.

KVANN – Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge er en nasjonal interesseorganisasjon for bevaring av plantemangfold og som formidler kunnskap og bidrar til samarbeid om nytteplanter.

Schübelers hager – nettverk for historiske hager er et laug under KVANN som arbeider med å ta vare på hager, planter og vekster med kulturhistorisk verdi.