Hagebruk – en ressurs for matberedskap
Hvordan kan vi sikre Norges matsikkerhet i en usikker verden? En stor del av løsningen ligger kanskje nærmere enn vi tror – i våre egne hager.
Hvordan kan vi sikre Norges matsikkerhet i en usikker verden? En stor del av løsningen ligger kanskje nærmere enn vi tror – i våre egne hager.
Når sesongen er på hell og avlingen er i hus, er det tid for å gi drivhuset litt oppmerksomhet og en liten puss før vinteren setter inn.
Åkerø-eplet, med sin karakteristiske smak, er manges favoritteple. Det er mye brukt i Norge, men stammer fra godset Åkerø i Sverige, der mortreet fremdeles står – mer enn 250 år etter at det ble plantet.
Kokt rosenkål er fast følge til julemat, stek og kalkun.
Den 27. januar ble vinnerne av NM i honning for 2023 kåret. Det ble konkurrert i tolv kategorier, alt fra løvetannhonning til flytende kystlynghonning. Hvordan blir honningen så variert i smak?
Solmodne, smakfulle, varme, saftige og røde. Selvdyrkede tomater, rett i munnen eller i gryta, er noe av det beste hagen har å by på.
Vi spiser i gjennomsnitt nesten 5 kilo klementiner hver omkring juletider, i følge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Dette er usedvanlig bra for oss, mener Birger Svihus, professor i ernæring ved NMBU. Ikke bare ernæringsmessig.
Her til lands er den varme årstiden for kort for mange av de vanlige blomstene og grønnsakene vi vil så. For å utvide sesongen kan vi starte opp inne.
Rips er lite krevende planter, faktisk den mest hardføre bærarten vi har, og kan dyrkes over hele landet.
Med dyrking og gjenbruk i fokus lurer mange på om avlingen blir forurenset av stoffer fra det vi dyrker i. En jordforsker gir oss sikre svar.