Tirsdag 25. mars får Fet hagelag besøk av Anders og Barbro Nordrum, fra datsja.no som vil lære oss mer om lokal matproduksjon i et beredskapsperspektiv.
Beredskapshagen, slik får du mat ut av plenen.
Foredrageholder er Anders Nordrum, som sammen med kona Barbro har grunnlagt bloggen og foretaket Datsja. En datsja er et landsted der de fleste østeuropeiske familier dyrket og hentet vesentlige deler av maten sin fra gjennom sovjettiden. Innbyggerene var i stor grad prisgitt sin egen evne til å skaffe mat på bordet og ble dyktige dyrkere og hadde kunnskaper som også vi kan få bruk for ved en eventuell krise. Det er denne kulturen og erfaringsbakgrunnen som viser veg i det de formidler.
Barbro og Anders har vært gift i 40 år, har 4 barn og snart 4 barnebarn. Anders er gartner og pedagog og har til sammen 22 år bak seg som praksislærer og gartnerfaglærer ved Gjennestad videregående (tidligere gartnerskole) i Vestfold, men har også 15 år som verksbetjent i kriminalomsorgen - med gartnerfag som verktøy. Barbro har vokst opp på gård, er barnehagelærer, husmor og en aktiv kjøkkenhagedyrker.
Datsja AS så dagens lys i 2015, siden har Barbro og Anders drevet kunnskapsformidling både gjennom blogg, kurs og foredrag. I samarbeid med NORGRO oppformerer og sprer de virusfri sjalottløk og tørråtesterk potet, pluss beredskapspakker med frø for langtidslagring i fryseboks. Frøpakking og utvalg av sorter vil fra november 2024 overtas av Solhatt Økologiske hagebruk. I 2021 ble boka Beredskapshagen, slik får du mat ut av plenen, skrevet i samarbeid med dattera, Maria, som førte boka i pennen. Boka er nå ute i sitt tredje opplag med til sammen 9000 eksemplarer.
Målet med arbeidet til Barbro og Anders er å bidra til å styrke egenberedskapen i befolkningen og vise gjennom erfaringer og bilder hvordan alle plener kan bli til fruktbare kjøkkenhager som kan bety en liten forskjell. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. For om alle gjør litt, er storsamfunnet bedre rusta til å ta seg av de som trenger det mest.
Foredraget vil gi en enkel innføring i egen og andres erfaring og kunnskap når det gjelder dyrking og lagring av ulike grønnsakslag, og der også gammel kunnskap har en plass. Det vil også handle en god del om jord og jordeliv, og hvordan få en god og fruktbar jord med hjelp av lokale og minimale resurser, uavhengig av hagesenter, med sikte på økt lokal matberedskap i en krisetid.
Arrangør: Fet hagelag
Sted: Herredshuset, Fetsund
Tid: tirsdag 25. mars, kl 18.00-21.00